Mitől prémium minőségű a termékünk?

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy nem az aróniát (üzleti célból) termesztő vagy más webshopokon elérhető arónia préselt levet forgalmazó vállalkozások piacának rontása a célunk, hanem a fogyasztók (megrendelők) széleskörű és korrekt tájékoztatása a minőséget illetően. Szóval visszautalva arra, hogy miért is telt el 3 év amíg eljutottunk a forgalmazásig, mivelhogy mindent szerettünk volna tudni arról, hogy mit hogyan csináljunk és mit, hogyan ne csináljunk annak érdekében, hogy egy minőségi, korrekt termék jusson el a fogyasztókig. Első körben megvizsgáltuk annak a lehetőségét (és ez is volt a terv még az elején), hogy mik a feltételei annak, hogy saját termesztésű bogyóból készült arónia préselt levet állítsunk elő. Ennek folyamán egy (a Zalai Hírlap-ban 2020. augusztus 03.-án megjelent) újságcikknek köszönhetően, amelyben éppen az aróniával kapcsolatban készítettek interjút Dr. Makai Sándor Professzor Úrral, akivel ezt követően személyes, találkozót szerettem volna tető alá hozni, végül ez sikerült is. Ennek eredményeként visszaigazolást nyertem azon állítással kapcsolatban, hogy a sok-sok egészségügyi szempontból jótékony hatású gyógynövények közül is kiemelkedik az arónia. Gondoljunk csak bele ki állíthatná ezt annál hitelesebben, mint egy többszörösen kitüntetett, több mint 40 éves tapasztalattal rendelkező gyógynövénytermesztési tanszék vezetője! A Professzor Úrban nemcsak egy szakmailag hihetetlen tudással rendelkező, hanem egy emberileg is nagyszerű, rendkívül kiterjedt üzleti és szakmai kapcsolatokkal rendelkező korrekt embert ismertem meg. Ennek köszönhetően 2021-ben kiutaztunk Lengyelországba egy nagyon komoly agrárcéghez, akik nagy területen termesztettek aróniát. Szakmai és üzleti tapasztalatszerzésre alapuló látogatásunk alkalmával lehetőségünk nyílt megismerni egy véletlen információnak köszönhetően (mert titkolták amúgy), hogy milyen egyszerű eljárásnak köszönhetően lehet minél olcsóbban - minél nagyobb mennyiségben előállítani arónialevet. Az ott látott és az ezt követő itthoni utánajárásnak köszönhetően kiderült, hogy Dél-Amerikából származó (olcsón beszerezhető) piros szőlő sűrítményt tartalmazó, fémhordókban tárolt alapanyagot rejtegettek (amit véletlenül megláttunk) előlünk. A színéből, ízéből és az összetételéből adódóan ez az egyetlen, amivel hamisítani lehet az aróniát. Egyrészt megemelik az aróniával összekeverve a termék brix (gyümölcscukor) fokát, mivel hogy az észak és/vagy észak-keleti földrajzi fekvéseknek köszönhetően ott olyan a klíma, olyan kevés a napsütéses órák száma és alacsony a hőmérséklet, hogy soha az életben nem érne be ott az aróniabogyó, másrészt (inkorrekt módon) összekeverve az (éretlen) aróniával nagyobb mennyiséget tudnak bepalackozni, ezáltal nagyobb bevételt generálni. Ez több okból is elítélendő eljárás. Egyrészt ugyebár átverik azokat a viszonteladókat, akik az általuk előállított terméket forgalmazzák (de legalább olcsón), másrészt kárt okoznak a tisztességesen előállított terméket termesztő és /vagy forgalmazó vállalkozásoknak és ami a legfontosabb átverik ugyebár a fogyasztókat is, hiszen hogy tudná egészségügyi szempontból azokat a pozitív eredményeket produkálni az az arónialé, ami nem 100%-ban kizárólag aróniabogyóból készül. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az általánosítást elkerülendően nem biztos, hogy minden arónia hamisított, ami földrajzi elhelyezkedését tekintve (már ami az ültetvényt illeti) nem tudna beérni és az sem biztos, hogy jó minőségű, amely alkalmas  a földrajzi fekvését tekintve arra, hogy beérjen a bogyója.  Erre is mondanám akkor a tapasztalataink alapján a negatív példákat: lehet, hogy nem árulok el nagy szakmai titkot, de legalább ezúton is tájékoztatni szeretném a fogyasztókat (ami számunkra kiemelkedően fontos), hogy miért van az, hogy mondjuk augusztusban vagy szeptemberben kimegy a termelői piacra, vesz egy „őstermelői” vagy „kézműves” címkével ellátott arónia préselt levet, hazaviszi, megkóstolja és olyan savanyú, hogy még gyümölcslével összekeverve (nem hogy önmagában elfogyasztva) is szinte ihatatlan. Ennek oka egészen egyszerű: nem várják meg azt, hogy aróniabogyó brix (gyümölcscukor) foka a 25-26-os értéket elérje! Ez nemcsak itthon, hanem szinte minden országban jellemző, ahol termesztenek aróniát. Az a baj, hogy ennek nem is az a fő oka, hogy nincs meg a megfelelő szakmai hozzáértés, hanem az, hogy ezek a termesztők, forgalmazók azt gondolják, hogy augusztusban gyorsan megpróbálom eladni, amennyit csak lehet, mert akkor sokkal több a vásárló a jó idő és/vagy a turista szezon miatt. Ezért inkább leszüretelik a bogyót még mielőtt rendesen beérne.

Természetesen időjárásfüggő, hogy az aróniabogyó adott évben mikor éri el a legoptimálisabb 25-26-os gyümölcscukor fokot, de Szlovén partnerünk, ha kell szeptember végéig, október elejéig is kivár, ha ez kell ahhoz, hogy minőségi, önmagában is fogyasztható terméket tudjon produkálni. A másik fontos minőségbeli különbség másokhoz képest, hogy a 30-35 C fokban szüretelt bogyók sok esetben órákig elállnak (pláne kézi szüretelés esetén) a ládákban a tűző napon, ami nem éppen tesz jót nekik illetve az is minőségromlást okoz, ha felmelegedett állapotban kerül préselésre a bogyó. Nálunk ezen problémákat elkerülendő napnyugta után, kizárólag gépi szüreteléssel, megfelelően visszahűlt állapotban kerülnek préselésre a bogyók. A 2022. szeptember végi szüretet követően mintegy igazolva, hogy számára a minőség mindennél fontosabb, szlovén partnercégünk egy neves Olaszországi laborban „patulin” vizsgálatnak vetette alá az arónialevet, amely vizsgálat kimutatja, hogy a termékbe nem kerültek rothadt, "selejtes" bogyók illetve, hogy kizárólag 100 %-ban aróniát tartalmaz!

 

Termékünk 2021 után 2022-ben is „nagy” aranyérmet kapott a minden évben megrendelésre kerülő nemzetközi agrárexpón, amelyen bronz-ezüst-kis aranyérem is kiosztásra került.

 

 

Szlovén partnerünkkel teljes egyetértésben azt a mindennél fontosabb megállapodást tartjuk szem előtt, hogy az évről-évre egyre nagyobb beültetett területeknek köszönhetően fokozatosan tudjuk növelni az előállítható mennyiséget, de az „sohasem mehet a minőség rovására”!